Wel eens gehoord van posttraumatische dystrofie?

pdAls je nog nooit van het woord gehoord hebt, dan is dan niet heel vreemd. Het is namelijk een vrij unieke complicatie die kan optreden na het oplopen van letsel. Ledematen en spieren kunnen rood of blauw verkleuren en de pijn die men hierbij ervaart is zeer heftig. Een afkorting ervoor is PD. De aandoening is een combinatie van 2 woorden.

Posttraumatisch bekend dus nadat er een trauma is geweest. Bij veel mensen die te maken krijgen met de complicatie is er sprake van zogenaamde chronische pijn, dat wil zeggen dat iemand langer dan 3 maanden pijnklachten ervaart. Deze pijn is bij PD ook nog eens zeer intens, dus het is logisch dat men hier zo snel mogelijk vanaf wil komen, zodat men weer met een glimlach door het leven kan gaan.

In Nederland is er een groep van zo’n 20 duizend mensen die te maken hebben met PD en dus dagelijks last hebben van klachten. Het kan door allerlei trauma’s optreden. Soms breekt iemand bijvoorbeeld zijn pols of scheurt een enkelband. Alhoewel dit relatief kleine trauma’s zijn, die vaak binnen relatief korte tijd weer te genezen zijn, kan er toch PD of postraumatische dystrofie optreden. Het is dan ook van groot belang om zo snel mogelijk hulp in te schakelen wanneer de eerste tekenen zich voordoen. Meer informatie over de aandoening is te lezen op: http://www.vrijvanpijn.nl/posttraumatische-dystrofie/