Huisarts, hoe wordt je dat?

Huisarts is een zeer dankbaar en eervol beroep. Het zijn medische professionals die een zeer belangrijke rol spelen in de gezondheidszorg van een grote groep mensen uit een regio waaronder hele families.

Vaak gaat de relatie van een huisarts Afrikaanderwijk met zijn of haar patiënt vele malen verder dan bij iedere andere medische zorgverlener. Daarbij kan je met dit beroep ook nog eens goed verdienen. Dit laatste is echter voor de meeste mensen een bijzaak want het is wel hard werken en de baan kan ook best stressvol zijn.

Wanneer je de ambitie hebt om huisarts te worden dan wil je natuurlijk graag weten hoe je dit kan worden. Op deze vraag zullen we in dit artikel een antwoord geven.

Opleiding geneeskunde en specialisatie huisarts

huisartsDe weg om een huisarts te worden begint bij het volgen van de opleiding geneeskunde. Dit is een bachelor opleiding van drie jaar en daarna ook nog eens drie jaar een master opleiding. Op het einde moeten de studenten het artsexamen afleggen. Wanneer zij dit succesvol doorstaan dan mogen zij de titel basisarts hanteren.

Iemand die het tot basisarts geschopt heeft kan zich vervolgens verder gaan specialiseren. Dit kan dus onder andere de specialisatie huisarts zijn. Dit is nog een verdere studie van in totaal drie jaar. Overigens kunnen basisartsen in deze periode al wel werkzaam zijn in de medische wereld en hiermee dus de nodige ervaring opdoen. Het is overigens zo dat je voor acupunctuur rotterdam bij een acupuncturist terecht kunt, zo iemand is geen huisarts.

Arts in opleiding tot specialist (AIOS)

Heeft een student het artsexamen van de opleiding geneeskunde succesvol afgelegd dan is hij of zij een basisarts. Wanneer de personen besluiten verder te studeren tot huisarts dan mogen zij al wel aan het werk als een arts in opleiding tot specialist. Voor deze titel wordt ook wel vaak de afkorting AIOS gebruikt. Een interessant feitje is dat ongeveer de helft van de afgestudeerde huisartsen een vrouw is.

Dit is een zeer positieve ontwikkeling die zich de laatste jaren heeft doorgezet. Vooral vrouwelijke patiënten zullen dit als aangenaam ervaren omdat zij immers hun problemen beter aan een andere vrouw uit kunnen leggen. Wanneer je eenmaal de volledige opleiding hebt doorlopen en over voldoende ervaring beschikt kan je als huisarts een eigen praktijk beginnen.